Världens snabbaste elbilar

Postad i Elbilar

Konsumenter som blir mer och mer miljömedvetna innebär att fler och fler biltillverkare nu satsar på elbilar. Elbilar har dock mest varit kända just för att vara miljövänliga och man kanske inte alltid associerar dem med höga hastigheter. Men utvecklingen går fort fram och tillverkarna jobbar ständigt på att överträffa varandra när det gäller elbilarnas hastigheter. De senast utvecklade elbilarna som finns på marknaden kommer också upp i ordentligt höga hastigheter.

Det finns många fördelar med en elbil till exempel så är vridmomentet jämt vilket är en stor fördel.

Det innebär att man i en elbil kan utnyttja alla hästkrafter direkt vid starten. En elmotor håller samma vridmoment vid stillastående som vid högt varvtal, vilket innebär att motorn inte behöver varvas upp som på en bensindriven bil. Elbilarna har dessutom bättre köregenskaper och är säkrare på grund av att batteriet sitter monterat i bottenplattan, vilket ger bilen en låg tyngdpunkt.

De supersnabba elbilarna är kanske inte till för gemene man men det finns många enklare elbilar på marknaden. Varför ska du köpa en elbil? Det finns många fördelar. De låter till exempel mindre än bensindrivna bilar vilket kan bidra till minskat motorbuller i våra städer. Elnätet är väl utbyggt i Sverige så att hitta ställen att ladda på är inte svårt. Eftersom en elbil har färre rörliga delar så kräver de mindre underhåll och el är dessutom ett billigt bränsle. Tillverkarna av elbilar vill hålla nere vikten på fordonet och använder därför lätta material. Dessa material har lägre risk för korrosion vilket gör att en elbil håller längre.

Från den kroatiska biltillverkaren Rimac finns sedan tidigare Rimac Concept One. Känns namnet bekant så är det troligen eftersom det var den här bilen som Richard Hammond krashade med under Grand Tour 2017. I år kom deras nya modell Rimac Concept Two, C_Two, som med sina 1914 hästkrafter kommer upp i 100 km/h på 2 sekunder och kan uppnå en toppfart på 412 km/h. C_Two är troligtvis den snabbaste elbilen i världen just nu.

Vanda Dendrobium och Genovation GXE

Vanda Dendrobium är en annan ny, supersnabb elbil producerad av Vanda Electrics i Singapore. Bilen har fått sitt namn från en asiatisk orkide och kan skryta med en topphastighet på 320 km/h. Bilen kommer att kosta runt 3 miljoner euro och kan komma upp i 100 km/h på 2,8 sekunder. Bilen liknar till och med blomman den är döpt efter då dess dörrar och tak öppnas i en synkroniserad rörelse.

Genovation GXE kommer från en amerikansk biltillverkare som har hämtat inspiration från den klassiska Corvette modellen. Den här tjusiga bilen kan komma upp i en toppfart på 330 km/h med sina 800 hästkrafter och går från 0 till 100 km på under 3 sekunder. Endast 75 bilar kommer att produceras och kostar runt 750 000 amerikanska dollar att köpa så den här bilen kommer nog att förbli en dröm för de flesta.