Om bloggen – Från Toyota Prius till Tesla

Jag kommer i den här bloggen att skriva om elbilar som jag är mycket intresserad av. Jag har själv en Toyota Prius som jag kör runt i men drömmen är att en dag äga en Tesla. Här får du läsa om elbilar och varför jag väljer att köra elbil istället för en bensin eller dieselbil. Jag kommer också visa skillnader mellan olika elbilar som finns på marknaden idag.

Elbilar går väldigt tyst vilket är bra eftersom det minskar störningarna i omgivningen. Däremot kan de gå så tyst att de inte hörs om du promenerar eller cyklar, något som kan utgöra en fara. Därför har vissa märken nu aktiverat ett ljud som går igång vid låga hastigheter. I Sverige är elnätet väl utbyggt och det blir billigare att bygga laddningsstationer för elbilar än att bygga bensinmackar.

Varför just jag vill ha en elbil.

Först och främst handlar det om miljön såklart. Med en elbil bidrar jag inte till några utsläpp som förstör miljön för framtida generationer. I en elbil finns det 30 % färre rörliga delar vilket minskar kostnader för service och lagning av trasiga komponenter. Det blir helt klart billigare för mig. Med en Tesla Roadster – min drömbil, skulle jag både rädda miljön på bästa sätt och dessutom ha en bil med låga kostnader.

Att Tesla Roadster dessutom är världens snabbaste bil gör inte att jag vill ha den mindre. Den har dessutom en rekordsnabb acceleration, lång räckvidd och bra prestanda. Topphastigheten är hela 400 km i timmen och batteriet räcker 100 mil, det är väldigt långt för att vara en elbil. Tänk att jag en dag kanske kan köra omkring i en snyggt designad sportbil men ändå rädda miljön. Det imponerar på mig!

Elbilar genom tiderna.

Redan på 1800-talet uppfanns en elbil i USA. Den kom dock bara 2–3 mil på sina batterier och tog väldigt lång tid att ladda så det blev ingen större succé. På senare år har elbilarna tagit mer och mer plats i vårt samhälle och framförallt i storstäder där utsläppen varit som störst. Jag har kört elbil sedan jag insåg att både jag och miljön vinner på det i slutändan.

Att köpa en elbil är lite dyrare än en vanlig bil vilket kan tyckas konstigt. Men batterierna är otroligt dyra så det är de som kostar mest. Jag tittade självklart på batteriets livslängd, men detta håller väldigt länge så det jämnar ut sig. Idag kör jag en elhybridbil och jag gillar verkligen allt med den. Kostnader, miljöutsläpp, prestanda med mera. Men en dag ska jag äga en Tesla! Förhoppningsvis inom en snar framtid.