De mest intressanta elbilarna 2018

Postad i Elbilar

Elbilar har länge varit en kontroversiell dröm som många inte trodde på, men äntligen är den framtiden här med självstyrande elbilar och andra komplexa miljöuppfinningar. Givetvis är inte drömmen sann för alla, faktum är att de flesta fortfarande kör bensin/hybrid/dieseldrivna bilar. Vi är däremot på väg mot en era där elbilarna kommer att bli den dominerade formen av personbil och just därför har vi skapat en lista över de mest intressanta elbilarna under 2018.

Mitsubishi Outlander

Nu är det så att Outlandern faktiskt är en plugin elhybrid. Sanningen är att många elbilar inte blir stillastående om batteriet tar slut. Outlandern når relativt långa sträckor på “en strömtank”, omkring 54 km eldrift, därefter kopplas bensinen in. Chademo-snabbladdningsstationer laddar upp bilen 80 % på 25 minuter, men vanliga laddare tar cirka 3–5 timmar för full ström. Bilen har LED-lampor och kommer med flera silver/grå (sportiga) nyanser. Toppfart: 120 km/h på el. Fyrhjulsdriven och priset ligger på omkring 400 000 kronor.

Nissan Leaf

Nissan Leaf är fantastisk, jämför man med Outlandern så väger den nästan lika mycket (ungefär 100 kg skillnad) men räckvidden blir omkring 250–378 km beroende på vilken version du har, för 2018 kommer den med 40 kWh vilket motsvarar 378 km räckvidd. Däremot tar det 8 timmar att fullt ladda bilen, det finns dock snabbladdning precis som för Outlandern. En elektrisk snabb bil med toppfart på hela 160 km/h. Definitivt prisvärd, då det är en renodlad elbil priset är omkring 300 000 kronor.

Hyndai Ioniq – bilar i framtiden

Ioniq är en av de få elbilarna som faktiskt ser riktigt bra ut, främst i vit färg. Ioniq kommer i flera versioner bland annat plugin hybrid och 100% eldriven där de har 61 km respektive 280 km eldrift. Ioniq är också speciell när det kommer till säkerhet då den utsågs till den säkraste bilen i klassen Euro NCAP. Toppfart på el versionen är 170 km/h, toppfart på hybriden är 180 km (med bensin). Pris omkring 300 000–350 000 kronor.

Jaguar I-pace

Ett riktigt monster pratar vi om här med hela 480 km räckvidd! I-pace har 2 elmotorer på varsin axel som för fram fyrhjulsdriften, med fantastiskt grepp. I-pace gör 0–100 på 4,8 sek, inte dåligt för en fullständig elbil. Coupé-liknande formen kommer i inspiration av superbilen Jaguar C-X75. Av alla bilar i framtiden så är denna kanske inte den som passar alla. Priset är många gånger avgörande och denna ligger på 819 000 kronor. Snabbladdning går på 45 minuter, vanlig laddning 10 timmar.

Tesla Model 3

Om förra inte var tillräcklig så kommer denna att räcka med upp till hela 500 km räckvidd. Trots att många tror att denna är dyr så inhandlas bilen för 35 000 USD, vilket är ekvivalent till 305 000 kronor. Den har dock många små elektriska premiumlösningar såsom elektrisk justering av stolar, ratt, speglar med anpassade förar profiler. Pekskärmar, USB uttag och dockning för smartphones är också ett måste. Toppfart är oklart men 0–100 km/h på 5,1 sekunder. Prisvärt!